Kam s ním v kuchyni

Do čeho v kuchyni odkrojky a zbytky dávat?

Průměrná 4 členná rodina vyprodukuje týdně 10 litrů kuchyňských zbytků. U vegetariánů nebo v létě v období melounů může být zbytků o něco více, v zímě naopak o něco méně.

Zbytky můžete dávat do jakékoli misky, kyblíku od jogurtu nebo plastové krabice od zmrzliny. Lepší je, když má nádoba víko. 

Aby se při frekvenci týdenního odvozu v kuchyni krabičky s odkrojky a dalšími zbytky nehromadily, osvědčilo se vysypat po vaření malou nádobu do 10 litrového kyblíku nebo koše s víkem umístěného v rozumném dosahu kuchyně, třeba na balkóně. Někdo dává zavřené krabičky do lednice.

K odkládání můžete také využít speciální keramickou nádobu umístěnou přímo na kuchyňské lince a / nebo odvětrávaný koš s kompostovatelnými sáčky, ve kterém se zbytky vysouší. Obsah tak nezapáchá a snižuje se riziko výskytu plísní. Koš lze zavěsit na vnitřní stranu dvířek kuchyňské linky nebo dát ven na balkón.

Ráda Vám s výběrem nádoby vhodné pro Vaše podmínky poradím. Můžete ji zakoupit u nás v Podbabě. Rozhodnete-li se své kuchyňské zbytky "zapojit" do podbabského kompostování, na pomůcky získáte slevu 7%.