Co zkompostujeme
- veškeré zeleninové odkrojky a zbytky ovoce
- čajové sáčky i sypaný čaj
- kávovou sedlinu i s papírovým filtrem
- papírové utěrky a ubrousky (nebarvené)
- podestýlku od křečka či morčete
- zbytky řezaných i pokojových květin
- vaječné skořápky a pečivo (můžete je dávat zvlášť, rádi si pochutnají naše slípky, kachny, morčata a ovečky)
Jak kompostování u nás probíhá
Veškerý Váš kuchyňský materiál vložíme nejprve do otočného zatepleného kompostéru Jora. V uzavřené Joře dojde přirozenou činností mikroorganizmů během kompostování k zahřátí materiálu na vysoké teploty, při kterých hynou patogeny. Odborně se tomuto procesu říká hygienizace. Po čtyřech až šesti týdnech tento již pěkně zfermentovaný materiál přesypeme na otevřenou hromadu. Zde jej během pár měsíců s chutí „přežvýkají“ žížaly a další brebery. A je hotový vynikající kompost.